maanantai 1. lokakuuta 2018

Muista Hämeenlinnan kaupungin ohjeet tarjoajille!


Sekä tarjoajien että Hämeenlinnan kaupungin etu on, että tarjouksia ei jouduttaisi sulkemaan pois tarjouskilpailuista, vaan että kaikki tarjoukset pääsisivät mukaan tarjousten vertailuun. On kuitenkin tilanteita, joissa hankintayksiköllä (esimerkiksi Hämeenlinnan kaupungilla) on velvollisuus sulkea tarjous pois tarjouskilpailusta. Tällaisten tilanteiden välttämiseksi kaupunki on laatinut tarjoajille ns. rautalankaohjeet.

Näin teet tarjouksen Hämeenlinnan kaupungille -ohjeessa on käytännöllisiä ohjeita tarjoajille. Ohje on neljän sivun mittainen, joten sen lukemiseen ei kulu liikaa aikaa.

Kaupungin verkkosivuilla (www.hameenlinna.fi/hankinnat/) on yleisohje tarjouksen tekemisestä kaupungille (Näin teet tarjouksen Hämeenlinnan kaupungille) ja EU-hankintoja koskeva ohje yhteistä eurooppalaista hankinta-asiakirjaa koskien (Näin täytät ESPD-lomakkeen). Ohjeet pohjautuvat yli kymmenen vuoden kokemukseen julkisista hankinnoista, joten niihin kannattaa syventyä ennen kuin jättää tarjouksen!

Seuraavassa on esimerkkejä siitä, miksi tarjouksia saatetaan joutua sulkemaan pois tarjouskilpailuista:
  • Tarjoaja ei ole ilmoittanut hintatietoa vaaditussa muodossa.
  • Tarjoajan tarjous on saapunut perille vasta tarjousten jättämisen määräajan jälkeen. Tarjoajien on hyvä tiedostaa se, että tarjouksen saapuminen perille ajoissa on lähtökohtaisesti tarjoajan vastuulla (riippumatta siitä, millä tavalla tarjous on tullut jättää).
  • Tarjoajan kohdalla tarjouspyynnössä ollut yksiselitteinen soveltuvuusvaatimus ei täyty, tyypillisesti esimerkiksi vastuuvakuutuksen korvaussummaa tai luottoluokitusta koskeva vähimmäisvaatimus. Jos tarjouspyynnössä edellytetään vaikkapa vähintään 500 000 euron toiminnan vastuuvakuutusta, on tarjoajan syytä heti tarjouspyynnön saatuaan selvittää oman vastuuvakuutuksensa tilanne ja tarvittaessa korottaa vastuuvakuutuksensa korvaussummaa (tätäkään asiaa ei voi siis jättää viime tinkaan).
  • Tarjoajan tarjouksessa on ehto, joka on tarjouspyynnön vastainen. Tyypillisesti tällainen on esimerkiksi ehto oikeudesta korottaa hintoja yksipuolisesti. 

Tarjoajien kannalta kaikkein keskeisimmän ohjeen voi tiivistää kymmeneen sanaan: Vastaa niin kuin kysytään ja vastaa vain siihen, mitä kysytään!

Näin täytät ESPD-lomakkeen -ohjeessa kerrotaan, mikä on ESPD-lomake ja kuinka se täytetään. Ohje on vain kahden sivun mittainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti