Luku 1: Yleistä julkisista hankinnoista
Julkinen hankinta on sitä, kun hankintalainsäädännön mukainen hankintayksikkö (esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunki) hankkii tavaraa tai palvelua taikka urakan vastiketta (yleensä rahaa) vastaan oman organisaation ulkopuolelta. Julkinen hankinta ei ole sitä, kun hankintayksikkö valmistaa tavaraa tai tuottaa palvelua taikka toteuttaa urakan omana työnä.
Hankintalailla tarkoitetaan Lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista. Erityisalojen hankintalailla tarkoitetaan Lakia vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista.
Julkiset hankinnat jaotellaan hankinnan kohteen perusteella seuraavasti:
- Tavarat
- Palvelut, joita ovat terveydenhoito- ja sosiaalipalvelut, muut erityiset palvelut sekä muut palvelut (terveydenhoito- ja sosiaalipalveluissa sekä muissa erityisissä palveluissa ei ole EU-kynnysarvoa)
- Rakennusurakat
- Käyttöoikeussopimukset (käyttöoikeussopimuksissa ei ole EU-kynnysarvoa)
- Suunnittelukilpailut
Julkisissa hankinnoissa EU-hankinnat ovat euromääräisesti isoimpia, mutta kilpailutuksia on lukumäärällisesti vähiten. Pienhankinnat taas ovat euromääräisesti pienimpiä, mutta kilpailutuksia on lukumäärällisesti eniten. Kansalliset hankinnat ovat sekä euromääriltään että lukumääriltään EU- ja pienhankintojen välimaastossa. Mitä suurempi hankinta euromääräisesti, sitä tiukempaa on sääntely.
Luku 2: Tietopyynnöt ja vuoropuhelut
Kaupungin hankinnoista voidaan julkaista HILMA-ilmoituskanavassa (www.hankintailmoitukset.fi) tietopyyntö, jolla pyydetään hankinnasta kiinnostuneita yrityksiä ja muita yhteisöjä ilmoittautumaan kaupungille. Hämeenlinnan kaupungin tulevista hankinnoista kerrotaan myös Hankinnat ja Hämeenlinna -blogissa (https://hmlhankinnat.blogspot.fi).
Kaupungin hankinnoissa pyritään käymään vuoropuhelua alan toimijoiden (erityisesti paikallisten toimijoiden) kanssa ennen tarjouspyynnön julkaisua.
Jos olet mukana vuoropuhelussa ja pääset kommentoimaan asiakirjaluonnoksia, niin käytä tilaisuus hyödyksi:
- Jos yritykselläsi/yhteisölläsi on tarjota uusi innovatiivinen ratkaisu tai yritykselläsi/yhteisölläsi on muuta uusinta tietoa hankinnan kohteesta, niin kerro tietosi vuoropuhelussa! Kaupunki on kiinnostunut uusista innovaatioista ja alan ”uusista tuulista”. Kaupunkia kiinnostaa, voiko hankinnan kilpailuttaa jollain uudella tavalla tai jostain uudesta näkökulmasta.
- Lue luonnokset huolellisesti läpi – “Tee kotiläksysi!” Kerro kaupungille sellaisista ehdoista, jotka eivät ole alalle tyypillisiä. Kerro, mitkä ovat alalle tyypilliset ehdot. Kerro kaupungille sellaisista kohdista, jotka estävät yritystäsi/yhteisöäsi tarjoamasta. Kerro, miten kyseisiä kohtia kannattaisi muuttaa. Jos jokin kohta on epäselvä tai tulkinnanvarainen, niin kysy mitä sillä tarkoitetaan.
Julkisissa hankinnoissa kannattaa käyttää tietopyyntöjä. Hämeenlinnan tietopyynnöt alkavat usein seuraavalla kappaleella: ”Olemme tekemässä Hämeenlinnasta Suomen parasta julkista hankkijaa! Näin ollen haluamme, että tässä tietopyynnössä kuvattu mahdollinen tuleva hankintammekin tulee olemaan Suomen paras. Siihen tarvitsemme avuksi toimijoita, jotka arvostavat rehellistä ja avointa vuoropuhelua hankintayksikön kanssa, jotka nauttivat kilpailusta ja jotka haluavat edustaa oman alansa huippua.”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti