torstai 22. syyskuuta 2022

Tiedätkö, mitä ovat soveltuvuus- tai kelpoisuusvaatimukset?


Julkisissa hankinnoissa asetetaan tarjoajille ja ehdokkaille soveltuvuusvaatimuksia, joista käytetään myös nimitystä kelpoisuusvaatimukset. Niillä tarkoitetaan yrityksen tai muun yhteisön yleisiä toimintaedellytyksiä. Edellytysten täyttymiseen voidaan käyttää hankinta- ja kilpailulainsäädännön mahdollistamissa puitteissa esimerkiksi tarjousyhteenliittymää tai ns. voimavarayksiköitä.

Tyypillisiä soveltuvuusvaatimuksia ovat esimerkiksi vaatimukset koskien referenssejä, liikevaihtoa, luottoluokitusta, vastuuvakuutusta ja tilaajavastuulain mukaisia selvityksiä. Ukrainan sodasta johtuen ovat pakotteita ja varojen jäädyttämispäätöksiä koskevat soveltuvuusvaatimukset nyt hyvinkin yleisiä.

Esimerkki luottoluokitusta koskevasta soveltuvuusvaatimuksesta. Kannattaa huomata, että luottoluokitus löytyy lähestulkoon kaikista yrityksistä, jotka ovat toimineet vähänkin pidempään. Esimerkiksi Suomen Asiakastiedon verkkosivuilta yritys näkee helposti, onko siitä saatavissa Rating Alfa -raportti.

Mikä niissä soveltuvuusvaatimuksissa on niin tärkeää?


Jos tarjoaja ei täytä kaikkia asetettuja soveltuvuusvaatimuksia, tarjoaja suljetaan pois tarjouskilpailusta. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että tarjoaja lukee vaatimukset tarkkaan läpi ja jos on tiedossa, että vaatimukset eivät täyty, ei tarjousta kannata jättää.

Silloin kun on mukana hankinnan valmisteluun kuuluvissa vuoropuheluissa, kannattaa alustavat soveltuvuusvaatimukset lukea vielä tarkemmin läpi ja kertoa hankintayksikölle, jos toivoo niihin muutoksia. Esimerkiksi monelle voi tulla yllätyksenä tarjousvaiheessa, että asetettu luottoluokitus ei täytykään – siksi on tärkeää selvittää luottoluokitus hyvissä ajoin etukäteen.

Hankintayksikkö ei aseta vaatimuksia kiusallaan, vaan niiden tarkoituksena on varmistaa, että toimittajalla, palveluntuottajalla tai urakoitsijalla on riittävät toimintaedellytykset. Kannattaa huomioida, että markkinaoikeudessa on paljon oikeuskäytäntöä siitä, kuinka hankintayksiköllä on velvollisuus sulkea pois tarjouskilpailusta tarjoajat, jotka eivät täytä asetettuja soveltuvuusvaatimuksia.

Ole siis tarkkana tarjousta laatiessasi, mutta erityisesti vuoropuheluun osallistuessasi! Varsinkin soveltuvuusvaatimusten osalta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti