Julkisissa hankinnoissa EU-hankinnat ovat euromääräisesti isoimpia, mutta kilpailutuksia on lukumäärällisesti vähiten. Pienhankinnat taas ovat euromääräisesti pienimpiä, mutta kilpailutuksia on lukumäärällisesti eniten. Kansalliset hankinnat ovat sekä euromääriltään että lukumääriltään EU- ja pienhankintojen välimaastossa.
Pienhankinnalla tarkoitetaan hankintaa, jonka ennakoitu arvo alittaa hankintalain mukaisen kansallisen kynnysarvon. Erityisalojen (vesi- ja energiahuollon, liikenteen sekä postipalvelujen) hankinnoissa pienhankinta on hankinta, jonka ennakoitu arvo alittaa erityisalojen hankintalain mukaisen kynnysarvon (EU-kynnysarvon).
Koska pienhankintoihin ei sovelleta hankintalainsäädäntöä, niiden osalta noudatetaan kunkin hankintayksikön omaa hankintaohjeistusta, jollainen Hämeenlinnassa on kaupungin Hankinta- ja sopimusohje. Kaupungin ohjeen mukaan pienhankinnoissa käytetään seuraavia menettelyitä:
- Avoimessa pienhankintamenettelyssä julkaistaan tarjouspyyntö ja kaikki halukkaat voivat jättää tarjouksen.
- Rajoitetussa pienhankintamenettelyssä tarjouspyyntö lähetetään vähintään kolmelle potentiaaliselle tarjoajalle. Jos potentiaalisia tarjoajia on vähemmän kuin kolme, voidaan tarjouspyyntö lähettää kahdelle tarjoajalle.
- Pienhankinnan neuvottelumenettelyssä neuvottelukutsu lähetetään vähintään kolmelle potentiaaliselle tarjoajalle. Jos potentiaalisia tarjoajia on vähemmän kuin kolme, voidaan neuvottelukutsu lähettää kahdelle tarjoajalle. Neuvottelu tai neuvottelut käydään jokaisen tarjoajan kanssa erikseen ja jokaisesta neuvottelusta laaditaan muistio. Neuvottelujen päätyttyä tarjoajat saavat tarjouspyynnön.
Pienhankintapalvelu-portaaliin tarvitsee rekisteröityä vain kerran. Samalla käyttäjätunnuksella pystyy jättämään tarjouksia sekä Hämeenlinnan kaupungille että muille hankintayksiköille. Tarjouksen jättäminen portaalissa on helppoa. Kuvakaappaus julkaistu Cloudia Oy:n luvalla.
Mitä pientä siinä on, jos vesilaitos kilpailuttaa viiden miljoonan euron rakennusurakan?
Pienhankinta voi olla terminä harhaanjohtava, koska kaikki pienhankinnat eivät suinkaan ole euromääräisesti pieniä. Esimerkiksi vesilaitoksen kilpailuttama viiden miljoonan euron rakennusurakka alittaa EU-kynnysarvon, jolloin se on pienhankinta.
Pienhankintoja ovat seuraavat hankinnat:
- Tavarahankinta alle 60 000 euroa (erityisaloilla alle 443 000 euroa)
- Terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut alle 400 000 euroa (erityisaloilla alle miljoona euroa)
- Muut erityiset palvelut, kuten tietyt hotelli- ja ravintolapalvelut, tietyt tutkinta- ja turvallisuuspalvelut, tietyt postipalvelut sekä autonrenkaiden pinnoitus ja sepän palvelut, alle 300 000 euroa (erityisaloilla alle miljoona euroa)
- Muu palveluhankinta alle 60 000 euroa (erityisaloilla alle 443 000 euroa)
- Rakennusurakka alle 150 000 euroa (erityisaloilla alle 5,548 miljoonaa euroa)
- Käyttöoikeussopimus tai -urakka alle 500 000 euroa (erityisaloilla alle 5,548 miljoonaa euroa)
- Suunnittelukilpailu alle 60 000 euroa (erityisaloilla alle 443 000 euroa)
Rakennusurakoissa pienhankintoja ovat alle 150 000 euron urakat. Kuitenkin erityisalojen rakennusurakoissa pienhankintoja ovat alle 5,548 miljoonan euron urakat. On tärkeää muistaa, että silloin kun hankintayksikkö toteuttaa urakan omana työnä, kyse ei ole julkisesta hankinnasta. Kuva: Hämeenlinnan kaupunki.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti