Vuonna 2018 työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamalla hankkeella käynnistettiin nk. KEINOn eli kestävien ja innovatiivisten hankintojen osaamiskeskuksen toiminta. Kyseessä on nimensä mukaisesti keskus, jossa on mukana useita asiantuntijaorganisaatioita: Motiva Oy, Suomen Kuntaliitto ry, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Innovaatiorahoituskeskus Business Finland, Suomen ympäristökeskus SYKE sekä Hansel Oy. Kyseisten organisaatioiden edustajista on koottu asiantuntijoiden verkosto, joiden tehtävänä on edistää mm. useisiin kohtiin hallitusohjelmassa kirjattuja tavoitteita kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen tekemisestä Suomessa.
Jarkko Koskinen, Kanta-Hämeen KEINO-muutosagentti, kirjoittaa KEINO-osaamiskeskuksesta ja sen toiminnasta. Osaamiskeskuksen verkkosivut ovat osoitteessa www.hankintakeino.fi. Kuva: KEINO-osaamiskeskus.
KEINOn toiminta on pääasiallisesti hankintayksiköiden informaatio- ja tukikanavana toimimista hankintojen strategisten linjausten, ympäristö- ja sosiaalisten linjausten sekä muiden vaikuttavuustoimien käytännön toimien toteuttamiseksi hankinnoissa. KEINO kokoaa osaamista tämäntyyppisten hankintojen tukemiseksi sekä kerää hankintayksiköiden tietoon hyviä toteuttamismalleja, esimerkkejä sekä käytäntöjä kestävistä ja innovatiivisista hankinnoista. Vaikka pääasiallisesti kyseessä onkin hankintayksiköiden tukitoiminto, niin missään nimessä ei olla unohdettu myöskään tarjoajapuolta ja markkinoita näiden tavoitteiden toteuttajakumppanina. Ilman toimivia tarjoajamarkkinoita, joilla on edellytykset ja kyky tarjota palveluita ja tuotteita, on turha määritellä hankinnoille kestäviä tai innovatiivisia hankintatavoitteita.
Jotta tällainen tavoitteiden ja toteutuskeinojen määrittely olisi toimivaa ja toteutuskelpoista, on KEINOn yhtenä toimintamuotona KEINOn koordinoimat hankkijoiden kehittäjäryhmät, joita on perustettu erilaisten kestävien ja innovatiivisten hankintojen teemojen ympärille. Kehittäjäryhmiä on koottu muun muassa rakentamisen ja infran hankintojen, liikenteen ja liikkumisen hankintojen ja sote-hankintojen ympärille. Kyseisissä kehittäjäryhmissä hankintoja tekevät ammattilaiset ja verkoston asiantuntijat kehittävät ensin yhdessä hankintakäytäntöjä ja -määrityksiä tuleviin hankintoihin. Ja tietysti, jotta nämä määritykset osuisivat yhteen myös markkinoilta löytyvien ratkaisujen kanssa, tai niiden ympärille voitaisiin kehittää innovaatiotoiminnan kautta ratkaisuja, pitää näiden kehittäjäryhmien avautua avoimeen keskusteluun myös markkinoilla toimivien yritysten kanssa. Näiden kehittäjäryhmien avautuminen markkinoiden suuntaan tullee tapahtumaan kunkin hankintakokonaisuuden tai erityisen uuden määrityksen ympärille järjestettävän markkinavuoropuhelutilaisuuden tai muunlaisen osallistumismahdollisuuden muodossa. Näitä eri muodoissa järjestettäviä markkinavuoropuheluja tullaan järjestämään (toivottavasti oikeastikin tavaten, mutta ainakin verkossa) ainakin jossain määrin vielä tulevana syksynä ja talvella.
KEINOn toimintaa on myös toiminnan kehittämisen aikana tuotu konkreettisesti lähemmäs maakunnan hankkijoita. Vuoden 2020 keväästä asti on myös Kanta-Hämeen alueella hankintatoimintaa tukemassa ja aktivoimassa ollut KEINO-osaamiskeskuksen paikallinen tuki, ns. hankintojen KEINO-muutosagentti. Suomessa toimii yhteensä 15 paikallista KEINO-osaamiskeskuksen muutosagenttia, joiden tehtävänä on edistää kestäviä ja innovatiivisia paikallisia hankintoja, kertoa maakunnan hankkijoiden ja tarjoajien yritysten tarpeista liittyen kestäviin ja innovatiivisiin hankintoihin myös KEINOn suuntaan ja toimia paikallisena, helposti lähestyttävänä, kontaktipisteenä kaikissa KEINOn edistämissä hankintatavoitteissa.
KEINOn Kanta-Hämeen muutosagenttina toimii allekirjoittanut. Minua saavat lähestyä kaikki alueen hankintoja suunnittelevat ja toteuttavat tahot – myös yritykset, joilla on kestävien ja innovatiivisten palveluiden tarjontaa, mistä olisi julkisen sektorin asiakkuuksissa mitattavaa hyötypotentiaalia. Olkaa rohkeasti yhteydessä; sekä hankkijat että toimittajat: tehdään yhdessä julkisten hankintojen avulla positiivinen vaikutus tulevaisuuteen!
Jarkko Koskinen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti