keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Rautalankaohje tarjoajille #1


Julkisten hankintojen luonteen vuoksi on tärkeää, että tarjoajat ymmärtävät, miten julkiseen hankintaan tulee tarjota. Tästä syystä tässä blogissa kerrotaan tarjoajille rautalankaohjeita tarjoamiseen, yksi ohje kerrallaan. Vaikka nämä ohjeet tuntuvat itsestäänselvyyksiltä, ne eivät valitettavasti sitä ole; liian usein tarjouksia joudutaan sulkemaan pois tarjouskilpailuista syistä, jotka olisivat olleet vältettävissä rautalankaohjeilla. Pyyntö tarjoajille: toimikaa näiden ohjeiden mukaisesti, sillä se on kaikkien etu!

Vastaa niin kuin on kysytty!Muistele kouluaikaasi. Jos sinun piti vastata kokeessa siihen, mitkä ovat Suomen yleisimmät kalalajit, mutta kun et niitä muistanut kerroit mitkä ovat Suomen yleisimmät kasvit, niin mahdoitko saada vastauksesta hyviä pisteitä. Tuskin.

Sama pätee julkisiin hankintoihin. Hankintayksikölle ei ole iloa siitä, jos vastaat asian vierestä eli jos et vastaa niin kuin on kysytty. Jos esimerkiksi hankintayksikkö haluaa tietää toimitusajan viikkoina yhtenä kokonaislukuna, niin se ei kysy sitä kiusallaan. Syy kysymykseen voi olla se, että on tiedettävä tarkka toimitusaika, jotta tiedetään, milloin viimeistään tilaus pitää tehdä. Ymmärrät itsekin, että jos vastaus on joitakin viikkoja, niin se ei oikeasti kerro yhtään mitään.

Kun tarjoat, vastaa niin kuin on kysytty. Jos vastaat muulla tavalla, niin voi olla, että hankintayksiköllä ei ole muuta mahdollisuutta kuin sulkea tarjouksesi pois tarjouskilpailusta. Ja jos et ymmärrä kysymystä, niin kysy mitä sillä tarkoitetaan, jotta tiedät mitä siihen pitää vastata. Älä tee oletuksia. Mutta tämä on jo myöhempien rautalankaohjeiden aihe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti