tiistai 19. syyskuuta 2023

Rautalankaohje tarjoajille #3


Julkisten hankintojen luonteen vuoksi on tärkeää, että tarjoajat ymmärtävät, miten julkiseen hankintaan tulee tarjota. Tästä syystä tässä blogissa kerrotaan tarjoajille rautalankaohjeita tarjoamiseen, yksi ohje kerrallaan. Vaikka nämä ohjeet tuntuvat itsestäänselvyyksiltä, ne eivät valitettavasti sitä ole; liian usein tarjouksia joudutaan sulkemaan pois tarjouskilpailuista syistä, jotka olisivat olleet vältettävissä rautalankaohjeilla. Pyyntö tarjoajille: toimikaa näiden ohjeiden mukaisesti, sillä se on kaikkien etu!

Rautalankaohje #1 löytyy täältä. Rautalankaohje #4 löytyy täältä. Rautalankaohje #7 löytyy täältä. Rautalankaohjeet #2, #5-6 ja #8 ovat tulossa blogiin myöhemmin.

Älä jätä täyttämättä hintakohtia!



Yksi varmin tapa tulla poissuljetuksi julkisten hankintojen tarjouskilpailussa on jättää pakollinen hintakohta tyhjäksi. Saatat kysyä, että minkä ihmeen takia. Siksi, että julkisissa hankinnoissa yksi keskeinen periaate on tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu, joka ei toteudu, jos osa tarjoajista saa ilmoittaa tarjoushintoja tarjousten jättämisen määräajan jälkeen.

Verrataan tilannetta vaikkapa kouluajan pääsykokeeseen, jossa on matematiikan tehtäviä. Jos huomaat pääsykoetilaisuuden jälkeen, että sinulta jäi yksi lasku laskematta, niin et pääse sitä enää myöhemmin laskemaan. Sama koskee tarjouksen puutteellista hinnoittelua.

Jos puuttuva pakollinen hintakohta annettaisiin täydentää myöhemmin, olisi kyse tarjouksen kielletystä parantamisesta. Ole siis tarkkana siinä, että täytät jokaisen hintakohdan. Joskus toki tarjouskilpailussa voi olla vapaaehtoisia hintakohtia, mutta harvemmin. Jos kyseessä on sellainen pakollinen hintakohta, johon on mahdollista tarjota 0-hinta, niin silloin hintakohtaan tulee kirjoittaa luku nolla (tyhjä hintakohta ei tarkoita automaattisesti 0-hintaa).

Mitä jos en tiedä, onko hintakohta pakollinen vai vapaaehtoinen? Viitaten rautalankaohjeeseen #4 älä oleta mitään, vaan kysy asiaa hankintayksiköltä. Se on kaikkien etu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti